Formen på huset: ett av våra miljömål / by Liselotte Olsson Westlund

Samhället är i konstant förändring och nu ser vi hur alla kommuner vill arbeta långsiktigt och hållbart. Den lite tuffare marknaden får inte inverka på miljömålen. I stället handlar det om att se över ekonomiska modeller och hitta smarta lösningar.

TOL studio

TOL studio är vårt forum för utbildning och i fredags var det dags för vår nya hållbarhetsansvarige, Ellen Uggla, att inleda med en hållbarhetsworkshop tolv av våra arkitekter.

Ellen Uggla, hållbarhetsansvarig Tolark

”Vi kommer att fokusera på Agenda 2030 samt SS-ISO 26000, en vägledning för socialt ansvarstagande och har nu formulerat våra mål. Ett av våra mål, som redan uppnåtts, innebär att vi nu erbjuder klimatdeklarationer i alla projekt” berättar Elin Uggla och fortsätter: ”Vi har under hösten också genomfört passivhuskurser med samtliga medarbetare. Titti Eriksson är en av våra mest erfarna arkitekter och passivhus-certifierad. Just nu arbetar hon och flera kollegor med intressanta projekt för skolor och förskolor. I Svanberga förskola i Norrtälje kommun (se bild ovan) är ett exempel där vi utvecklar ett koncept för typförskolor som ska användas som mall när man bygger förskolor.”

Miljöarbete internt och externt

Miljöarbetet på TOLARK har alltid varit centralt, och det gäller såväl våra kunduppdrag som egna lokaler. När vi flyttade in i våra nya kontorslokaler för ett och ett halvt år sedan sparade vi så mycket som möjligt av lokalens ursprungliga planlösning. Pentryt fick vara kvar men kompletterades med återbrukat kakel som blivit över från ett projekt. All inredning köptes begagnad – såväl bildskärmar som möbler. Väggarna i våra Teamsrum fick tapet av gamla tapetprover som vi samlat på oss.

”Just nu arbetar vi i flera samverkansprojekt där Micasa bygger om lägenheter för äldre. I projekten är återbruk en central del”, säger Elin Uggla.

TOLARK har blivit experter på att driva miljöfrågor genom vårt arbete med flertalet kommunala uppdragsgivare som Micasa, Norrtälje, Upplands Väsby och Järfälla kommun. Vi har vi utarbetat rutiner, ritat köldbryggsfria detaljer samt samarbetar och utbildar löpande konstruktörer i nya metoder.

Snegling mot förra seklet

Nya krav och förväntningar gör att arkitekturen kommer att förändras framöver. Vi måste rita och tänka långsiktigt och snegla på hur man gjorde kring förra seklet. Inte minst på materialval som är bestående över tid. Puts, tegel och innerväggar uppbyggda med träkonstruktion är exempel som ger förutsättningar för att husen ska vara värda att behålla och renovera även när de är mer än 100 år gamla. Men det innebär inte att vi ska kopiera vackra byggnader från förr. Vi ska bara ha med oss kvalitetstänk och hållbarhetsmål.