Upplands Väsby kommun har ett väl genomarbetat program för skolor. Det handlar om en F–9 skola för 600 elever och i vårt uppdrag har ingått att möjliggöra för flexibilitet – skolan är konstruerad som ett passivhusskola och på så sätt att den enkelt kan ställas om till enbart högstadieskola. Skolan kommer att byggas hösten 2023.
På platsen har det tidigare legat en skola som revs eftersom den var i för dåligt skick för att renoveras. Projektet hade en befintlig detaljplan som påverkar utformningen av skolbyggnaden, bland annat med avseende på byggnadens höjd och därmed invändiga höjder där vinden nyttjas för installationsstråk.
Skolbyggnaden får en kompakt form med få hörn, vilket är förutsättningen för att klara passivhusstandard . Arkitekturen har inspirerats av tältets mjuka form. Taket är konkavt och får ett klassiskt utseende, likt ett jugendhus från slutet av 1800-talet. Byggnaden kommer att utstråla hållbarhet med naturliga material som utrycker harmoni.
När vi utformar och inreder barnens – och skolpersonalens – arbetsmiljö har vi ett recept som tar fasta på att främja nyfikenhet samtidigt som det är ordning och reda. Och att skapa en väl avvägd balans mellan trygga vrår och överblickbara gemensamma ytor. Det är viktigt för alla att man tar hänsyn till allas behov – de stora och de små, de modiga och de försiktiga, de med diagnoser och de utan.
Ambitionen från kommunen har varit att man över tid kommer ha låg energiförbrukning och därmed lägre kostnader för verksamheten. Därför är skolbyggnaden konstruerad som ett Passivhus Classic med mycket låg energiförbrukning. Solceller på taket bidrar till 75% av fastighetens elförbrukning som alltså täcks av förnybar, egenproducerad el. Betygskriterierna för Miljöbyggnad 3.1, nivå silver, ska också uppfyllas.
Skolan är skofri och i samtliga entréer finns det därför plats för skor. För att lyckas med att skapa en yteffektiv skola som också känns ljus och trivsam, har placering av rum och glaspartier varit avgörande. Interiöra detaljer och lösningar skapar helhet och kvalitet när man arbetar med passivhus. Den varierade fasaden bidrar också till att få fram ett själfullt och spännande hus.
Den befintliga idrottshallen blir kvar och vår ambition har varit att skapa ett generöst entrétorg mellan byggnaderna på husets nordvästra sida.
Tolark har levererat många skolmiljöer, både som arkitekter med helhetsansvar och som konsulter när något befintligt behöver förbättras. Kontakta oss så berättar vi mer!